Imprimir esta página

Inundats d’indiferència

Escrito por Josep Gil i Alcamí
Viernes, 17 Septiembre 2021 21:02

El passat dia 8, IP ens va tornar a regalar, al Ple del nostre ajuntament, una moció enverinada: “Actuaciones para evitar las inundaciones en el Puerto de Sagunto”. Davant d’aquest títol, el grup tornava a mostrar la seua absoluta indiferència respecte d’un alt percentatge de la nostra ciutadania. Potser pensen que només al Port es pateixen les inundacions? No, perquè, tot i sabent que Almardà i altres zones de Sagunt han quedat negades durant els darrers episodis de pluges torrencials, decidiren presentar una proposta que defensava, exclusivament, les actuacions al nucli del Port. Lamentable, però més lamentable resulta el fet que només Compromís va demanar el canvi de la moció per tal d’adaptar-la al conjunt de la ciutat i cap altre partit va donar suport a la nostra iniciativa.

Nosaltres ho sabem i estem treballant per millorar la situació davant de futures pluges. Calen inversions per prioritats, però les prioritats no venen determinades pel nucli on s’ha d’escometre la intervenció, sinó per la urgència o el grau de necessitat de la ciutadania; pels danys que pot ocasionar l’aigua; pels riscos que es pateixen en cada zona; pels problemes associats que pot comportar l’acumulació d’aigua... No és més important actuar per previndre noves inundacions al Port per ser el Port, sinó perquè els veïns i veïnes puguen necessitar una resposta davant els greus perjudicis que els comporta aquesta situació. Lògic, no? Igual de lògic que quan els veïns i veïnes de Sagunt urgeixen perquè actuem en les problemàtiques que afecten a la seua qualitat de vida.

Però la cosa no quedà en el títol de la moció. El discurs del representant d’IP va estar ple de falses afirmacions com la de la presència d’aigües fecals al col·lector de Ciudad Mar. Qüestió que jo mateix vaig rebatre amb informació verídica: no es tracta d’aigües fecals sinó de tota la brutícia (fecal en el cas de gossos, gats, pardals...) que l’aigua arrastra des de la superfície del carrer. Tanmateix, no dubten que tractem de donar solució tant a esta com a moltes altres circumstàncies que es deriven de les pluges de gran magnitud que pateix la nostra ciutat periòdicament. De fet, amb Aigües de Sagunt, estem redactant el Pla Director de Sanejament i Drenatge per tal d’assegurar que els nostres espais públics estiguen tan preparats com siga possible davant d’este tipus de situacions i que, per tant, es puguen evitar inundacions i perjudicis a la ciutadania. Un pla que passarà per les comissions informatives adients per ser aprovat pel Ple i que (si la resta de partits dona el seu suport) estarà en marxa abans de finals de març de 2022.

Per altra banda, i amb el mateix objectiu, ja hem traslladat a la Conselleria de Medi Ambient la necessitat de rebre el suport econòmic dels Fons Europeus de Resiliència per tal de poder escometre actuacions ens dues línies paral·leles: inversions que permeten evitar les inundacions a la zona del Port de Sagunt més castigada per les pluges, que és la més propera a la mar; i suport per tal de millorar la, actualment deficitària, xarxa de pluvials del nucli d’Almardà.

Port, Sagunt, Grau Vell, Almardà, Bonilles... tots i cadascú del nuclis i racons de la nostra ciutat representen una prioritat per a Compromís i les delegacions que encapçala. Deixar de costat només un d’ells suposa donar l’esquena a persones, perquè, no ho oblidem, la nostra ciutat no és un conjunt de carrers, places o zones públiques, sinó l’espai on viuen milers de famílies que mereixen el nostre recolzament i el compromís permanent de treballar per seguir millorant allò que estiga a la nostra mà. Sagunt ha de ser una ciutat amable, equilibrada, compartida i habitable per a totes i tots. I en eixa línia seguirem treballant, tant si volen com si no volen aquells que sembla que estiguen inundats d’indiferència.

Josep Gil i Alcamí
Regidor de Manteniment i Aigües de l’Ajuntament de Sagunt

Modificado por última vez en Lunes, 20 Septiembre 2021 12:28