Imprimir esta página

Embalum

Escrito por Maria Josep Soriano i Escrig
Jueves, 29 Julio 2021 21:04

Si llegeixes fins el final de l’article et diré que significa embalum. En este article parlem de polítics. No dels que fan alta política sinó de la nostra quotidiana.

Per exemple, quines raons fan que una persona decideixca dedicar-se o dedicar part del seu temps a la política?

Va, llancem comentaris: per enriquir-se, per ser popular, per tindre poder, per obligació moral, per voler millorar les coses...

Totes són vàlides i de segur n’hi ha moltes més.

I ara, de seguida van eixies frases tòpiques de: tots els polítics son iguals, tots son corruptes.

I d’acudits, mils. Em quede amb aquest: “Tot polític espera ser Mickey Mouse: tan adorable que la gent oblide que és una rata”.

A sovint oblidem que darrere d’eixes figures polítiques n’hi ha persones que: acaben de tindre un fill, es preparen oposicions o estudis, tenen que compaginar treballs, estan embarassades, es tenen que operar o acabem de veure morir a un pare.

També oblidem que tots som essers polítics perquè tots debatim, opinem, vivim en societat, treballem, paguem, prenem decisions...

El que passa és que alguns han d’estar gestionant. De fet, molta ciutadania és gestora perquè ha sigut o és: càrrec directiu d’un centre educatiu, li ha tocat presidir l’escala on viu, organitzar una empresa o comerç, ser encarregada en el treball, coordinar un esdeveniment, entrenar un equip esportiu... I sempre ho fa des de la seua visió. Política?

I per suposat, també es pot fer política sense estar en cap partit. Des d’un moviment social o essent responsable com a ciutadà. I contradint a Aristòti que deia “La persona és per natura, un animal polític”, sense fer res, sent gent passiva, que no va a votar, que no participa, que es diu apolítica, que no opina, que no s’implica...

De fet, tots hauríem de passar per un càrrec de responsabilitat. Vos assegure que cal estar a l’altre costat per tenir una visió global diferent.

I donar la cara, estar en l’aparador constant, marejant-te per les xarxes socials, ser el blanc en les converses de bar o inclús candidat a ninot de la falla, no és gent fàcil.

I ara, vindria l’altre tòpicomentari: si no vols que et critiquen perquè t’has posat, tu ho has triat.

Per suposat, que ens poden criticar i cometem errors perquè som persones i les persones s’equivoquem però vull confiar que la majoria de qui té un càrrec polític té bona voluntat i son els menys els que esdevenen corruptes.

De fet, estic segura que tots els meus companys de la corporació municipal, que estan allí per diferents motius volen millorar el poble. És clar, cadascú des de la seua visió ideològica.

Per això, quan algú d’ells es passa, té mala educació, no es comporta, em preocupa perquè nosaltres hauríem de ser el model, el reflex del què volem que siga el poble. Podem opinar diferent però respectant-mos.

Lamentablement és difícil que la gent confie en els polítics, però no poseu a tots en el mateix sac. He vist companys que han perdut la salut per les preocupacions que suposa estar en el seu càrrec.

Personalment, sempre he admirat a la gent que ha donat el pas de significar-se, tot i sabent que no podria acontentar a tots i que es trobaria en situacions injustes cap a la seua persona. Això era el que més em preocupava quan vaig decidir-me a presentar-me de regidora que criticarem el meu treball sense saber realment com eren les coses. Per això, en prevenció i com a dret ciutadà, el millor és explicar molt bé el què anem a fer i perquè abans de fer-ho.

EMBALUM

Si has llegit fins el final de l’article, gràcies.

Si has passat directament ací per saber què és embalum, també t’ho explicaré però t’has perdut unes quantes reflexions.

Embalum vol dir: cosa o pilot, munt, etc., de coses que, pel seu volum, és difícil manejar.

La nostra vida social i municipal potser siga un embalum. Moltes vegades, difícil de gestionar a gust de tots, tan diversos com som. Incloses eixes persones, regidors i regidores que han decidit representar-vos. Però també vos dic que depèn de la nostra tolerància, implicació i voluntat que esdevinga sols un munt que es bamboleja o una piràmide que ens acollixca i de la que se sintam orgullosos.

Cuideu-vos i bon estiu.

Maria Josep Soriano i Escrig
Regidora de Compromís per Sagunt