Imprimir esta página

Educació, vocació i servei

Escrito por José Manuel Tarazona Jurado
Viernes, 16 Julio 2021 21:01

«Allò que donem als xiquets i xiquetes, els xiquets i xiquetes ho donaran a la societat». Esta coneguda frase de Karl A. Menninger expressa, perfectament, la nostra manera d’entendre l’educació. Fil conductor, vehicle i potenciador de coneixement, valors i recursos, l’educació és, per damunt de tot, un dret fonamental que els gestors públics hem d’assegurar-nos de saber proveir a la ciutadania.

Hui hem rebut la visita del Conseller d’Educació, a la nostra ciutat. Gran notícia esta perquè suposa que a Sagunt continuem avançant i estem treballant amb conviccions. Vicent Marzà ens ha acompanyat per visitar les obres de l’IES N.5 i per entendre, si encara no ho feia, com de necessària resulta esta infraestructura educativa per al nostre teixit formatiu i la vertebració del mapa d’infraestructures escolars al nostre municipi. Però segurament, ell ja ho sabia perquè les obres que van a un ritme quasi frenètic, en realitat, són també el resultat d’anys d’insistència i treball per part del Grup Municipal Compromís. Anys que, al remat, i gràcies a la nostra alcaldia durant la passada legislatura, culminaren amb la projecció d’este gran nou institut. Atenent, per descomptat, a la nostra societat, col·lectius educatius, associacions, entitats i el CEM.

Jo, personalment, com a regidor d’Educació, he de tornar a fer palesa l’emergència que vivia la nostra ciutat després d’una època governada pel PP. Una etapa que ens deixà una trista herència. Recorrem la mercantilització de l’educació, el desballestament de la Pública, la fallida de CIEGSA... Situació de la qual hem hagut d’anar donant resposta, a poc a poc, i amb un treball constant. Transmetent a Conselleria d’Educació les nostres necessitats i oferint tot allò que estava al nostre abast per tal de poder donar prioritat a les qüestions més urgents. Perquè, al nostre parer, tot allò que afecte a l’educació és important i prioritari.

La realitat de la nostra ciutat, ara, és molt diferent: L’IES Nº 5 suposa una inversió de més de 10,2 milions. Una vegada entre en funcionament (presumiblement en el curs 2022-2023) es donarà pas a la creació en Sagunt, del Centre Integrat Públic de Formació Professional (CIPFP). A açò hem d’afegir una segona obra, que suma una inversió total de vora 941.000 euros, i és la reforma integral del CEE Sant Cristòfol. A continuació vindrà la construcció del nou aulari d’Infantil i la millora del sistema de calefacció del CEIP Victoria y Joaquín Rodrigo, una obra de prop d’1,7 milions d’euros, que l’Ajuntament ja té en tràmit de licitació. I, per acabar de mostrar el compromís del nostres govern amb l’educació i el benestar dels nostres menuts, a tot açò s’hi uneixen 7 noves actuacions previstes en diferents centres de la localitat que permetran millorar l’eficiència energètica, instal·lacions i l’accessibilitat dels CEIP Ausiàs March, Baladre, Cervantes, Maestro Tarazona, Mediterráneo, Vilamar i Villar Palasí. A més a més, estem treballant per incloure alguns més.

Obres, totes, que es desenvolupen mitjançant el Pla Edificant, que no és més que és el resultat d’anys de treball valorant mancances, projectant actuacions i cobrint les necessitats d’una gran ciutat que va eixir d’una llarga letargia gràcies a una alcaldia valenta com la nostra, la de 2015-2019. Però no només això. Este pla cobreix, a més a més, mancances històriques de tota la nostra comarca. El Camp de Morvedre serà, només en uns mesos, un espai en el qual poder formar a les generacions que hauran de conduir, d’ací no tant de temps, la nostra comarca.

Hem invertit, doncs, en futur. Una inversió segura, eficient, que respon a un dels drets més bàsics i consolidats d’una societat avançada on la prioritat és la igualtat d’oportunitats.

A hores d’ara, podem dir amb molta honestedat que els nostres projectes continuen formant part del full de ruta d’esta ciutat. I això és possible perquè nosaltres hem sabut posar la vocació de servei públic molt per damunt de la rendibilitat política. Mai no ens ha importat projectar a mig i llarg termini. Les decisions valentes no entenen de legislatures i el seu fruit, és patrimoni de tots i totes les veïnes de Sagunt.

Preparem a les nostres generacions futures per saber afrontar una realitat tan canviant i complexa, i fem-ho apoderant-los gràcies a una educació pública, de qualitat, igualitària i inclusiva. Sense pors ni demagògia, amb vocació i servei.

José Manuel Tarazona Jurado
Regidor d’Educació de l’Ajuntament de Sagunt