#wikimorvedre: Victoria Khrami i María Herraiz

Escrito por Albert Llueca i Juesas
Viernes, 02 Julio 2021 21:03

Continuem el nostre recorregut per les ciutadanes que han fet història, i fan, en la nostra ciutat detenint-nos en dos que ja no estan entre nosaltres. Parlem de Victoria Khrami que va ser els ulls de Rodrigo i que no va deixar mai de composar i de María Herraiz la Reina del Grau Vell, la primera i única alcaldessa pedània que ha tingut eixe barri de Sagunt.

Comencem per Victoria. Victoria fou pianista i compositora. Va iniciar els seus estudis de piano als quatre anys d'edat. A Viena va ser alumna de Jorge Lalewicz i a París de Lazare Lèvy i de Ricardo Viñes. Amb aquest últim, pianista i compositor català, va treballar el repertori espanyol des de Albéniz fins a Turina i Joaquín Rodrigo, amb aquest últim va contraure matrimoni en 1933 renunciant a la seua brillant carrera com a pianista per a consagrar-se a l'obra del seu espòs, de qui seran els seus ulls col·laborant amb Joaquín Rodrigo tant en assumptes musicals com literaris.

Ha descrit els escenaris dels seus ballets Pavana Real i Juana i els Calderers i va adaptar els textos dels Himnes dels Neòfits de Qumrán i la comèdia lírica El fill fingit. Seues són les versions en alemany i francès de Música per a un Còdex de Salamanca sobre l'Oda de Salamanca, de Miguel d'Unamuno, d'Absències de Dulcinea, de Miguel de Cervantes, així com de la majoria de les cançons. En 1986 van ser publicades les seues memòries De la mà de Joaquín Rodrigo que han sigut traduïdes a l’anglès i editades als Estats Units sota el títol Hand in Hand with Joaquin Rodrigo, My life at the Mestro's side. L'Ajuntament de Sagunt la va proclamar “Filla Adoptiva” de la ciutat.

Per altra banda, Maria Herraiz o com tot el món la coneixia “La reina” va nàixer a Bilbastre en Salamanca en 1898. Va ser la primera i única Alcaldessa pedània del Grau Vell que se va nomenar. Ella era filla d'un carabiner que en ser traslladat a la caserna del Grau Vell va portar amb si a la seua esposa i als seus sis fills. Comptava María amb tres anys d'edat quan va arribar als peus de la Mediterrània. No sabia llegir ni escriure, però això no li va impedir exercir el càrrec d'alcaldessa de la pedania del Grau Vell.

Gràcies a la seua perseverança i tenacitat es va aconseguir l'escola, l'església i l'electrificació del poblat. Extremadament caritativa i solidària amb la necessitat dels seus conciutadans va arribar a desplaçar-se fins a Madrid per a demanar la seua aportació econòmica a la mateixa duquessa d'Osuna.

Va aconseguir que tots els homes del Grau Vell en edat de treballar ho feren en Alts Forns del Mediterrani i que els xiquets del poblat acudiren a l'escola de Ntra. Sra. de Begoña de Port de Sagunt. Va ser la gran impulsora de la celebració de les anuals festes dedicades a La nostra Senyora del Bon Succés, imatge mariana apareguda, precisament, enfront d'aquest poblat saguntí. Va morir en el seu volgut Grau Vell als 84 anys d'edat en 1982.

Al Grau Vell se li ha dedicat un plaça per tal de recordar-la i fer memòria.

Albert Llueca i Juesas
President de l’Arxiu Camp de Morverdre

 

 

SUCESOS

SALUD