#wikimorvedre: #ciutadanesvol1 Palmira Benajas

Escrito por Albert Llueca i Juesas
Viernes, 18 Junio 2021 21:03

Sempre diuen que la nostra pàtria és la nostra infantessa. Sempre discrepe d’esta frase en una cosa. Pot ser que al ser criat on els referents sempre han sigut les dones jo sempre la interprete d’un altra manera. La meua màtria és la meua infantessa.

Màtria, és un neologisme utilitzat per escriptores com Virgínia Woolf, Isabel Allende i Christa Wolf per a representar la reconstrucció del terme pàtria, lògica que ja esmentava Plutarc en l'antiga Grècia, i que en el segle XVII era referit en la llengua castellana per derivar-se aquesta de la pròpia terra.

Si, és cert que un dels meus referents és el meu pare i a ell li dec poder afrontar un full en blanc. Però és ma mare qui hem guia, qui durant la meua edat d’infantessa marca el camí pel que sempre he anat. Ha tret tot el productiu que tinc dins. Ella s’ha preocupat per a que la meua societat, el meu entorn, sigues el millor possible. Pot ser, segur que si, ella ha sigut el meu far per tal de ser com soc. En està equació també intervé la meua germana en la que colze a colze he anat creixent com a adult i com a persona. I com no! No puc oblidar a la meua companya de viatge i a les meues filles, no entendria la vida sense elles. Ella hem fa tindre els peus en terra i hem fa vore la realitat des dels seus ulls, uns ulls de vida, de lluita i de responsabilitat. Elles educades en el feminisme i en la igualtat hem fam repensar sobre la meua vida i el meu entorn i com, les dones, elles han fet la meua vida més fàcil i senzilla.

Pot ser ha sigut l’educació però jo com molts altres homes hem estat educats en un matriarcat i és per això que brollen de nosaltres unes noves masculinitats que ens fan tindre com a referents CIUTADANES del nostre municipi que han fet, i fan, història i màtria.

El proper 7 de juliol presentem un recull de ressenyes de dones, ciutadanes, de Sagunt que han fer història. En este espai que ens ofereix El Económico anirem mostrant totes elles.

Comencem per la primera. Si preguntes en el Camp de Morvedre per una periodista de segur que tots i totes diuen la mateixa: Palmira Benajas. La veu de la comarca.

Palmira duu tota la vida als micròfons d’Onda Cero a Sagunt. La radio, un mitjà, que ens acompanya diàriament. I quina importància té la radio respecte a al-tres mitjans? La importància de la ràdio com a mitjà de difusió, es concentra principalment en la naturalesa del que aquesta representa com a mitjà en si, ja que, posseeix, una qualitat intima del tu a tu, que la majoria dels altres mitjans no tenen.

Palmira ha estat acaronant-nos en la seua veu tota la nostra vida, la nostra història més recent. Ens ha contat alegries, penes, ens ha acompanyat mentre treballàvem, mentre esperàvem fent cua en un supermercat, en l’ITV. Ens ha apropat la lluita dels treballadors i treballadores de les fàbriques que tancaven els polígons. Ens ha parlat de la crisis financera dels 2000. Ens ha informat dia a dia de tot el que passava en la pandèmia del COVID-19.

També ens ha fet conèixer millors a les artistes, empresàries i polítiques de la nostra ciutat. Ens ha ajudat a generar-nos la nostra pròpia opinió respecte d’allò que passava al nostre voltant.

També ha ficat veu a reivindicacions i a festes del municipi, i com autora de teatre. I el que és més important li ha donant la veu a tots i totes, sense importar qui eren fent-los sentir especials.

Albert Llueca i Juesas
President de l'Arxiu Camp de Morvedre

 

 

SUCESOS

SALUD