Imprimir esta página

El valencià, un poble resilient davant el coronavirus

Escrito por José Manuel Tarazona Jurado
Viernes, 11 Junio 2021 21:03

Actualment al País Valencià tenim la incidència de la COVID-19 de les més baixes d'Europa i per descomptat, d'estat espanyol. Objectiu assolit a causa d'un esforç col·lectiu del qual els valencians i les valencianes hem de sentir-nos prou satisfets.

Hem de ser conscients que assumir una consciència col·lectiva per sentir-se poble, ens hi ha permet buidar els hospitals i salvar moltes vides. Fet clau per començar a gaudir plenament de la nostra llibertat individual i col·lectiva, normalitzar el dia a dia i tornar a reactivar l'economia.
emergència sanitària sense tindre consciència de ser poble. N'estic segur. Un poble que en aquest cas, ha sigut madur i resilient, dos elements fonamentals per poder superar, en el nostre territori, aquesta greu crisi sanitària. La maduresa, resiliència i la saviesa també brolla del ric patrimoni que acull la nostra història. Dita premissa la compartim en la Coalició Compromís. Ser resilients i primar la salut. Per això, en aquests moments, després de situacions molt dures, tot siga dit, a Europa i l'estat espanyol, aquests amb la boca xicoteta, aprecien i valoren la gestió de la COVID que hem fet nosaltres. Els valencians i valencianes hem actuat amb molta responsabilitat, sentit comú, resiliència i solidaritat.

Aquesta és la tesi. L'antítesi la trobem a ponent, a la Comunitat de Madrid que més que sensats i solidaris, semblen ofuscats per una mena demiürg que els ha prenyat, a molts dels ciutadans de la Villa, d'un discurs farcit d'individualisme, insensat i gens solidari. Tal volta creuen que fer-se una cervesa salva la vida als seus éssers estimats? Més aviat a l'inrevés. Atenint-nos a les dades, tenen a Madrid, a hores d'ara, un 24,9% de llits ocupats a les UCI dels seus hospitals per COVID, una xifra elevada. Nosaltres el més baix de l'estat, 2,8%. Tanmateix, tenen la incidència acumulada per 100.000 h. en 14 dies, en 130; per sota d'altres comunitats, curiós.

Nosaltres, en tenim 40 en aquest paràmetre, de les més baixes d'Europa, cal no oblidar. Doncs bé, deixeu-me dubtar de la validesa i fiabilitat de les mediacions en la regió de Madrid perquè no em quadra. Pense que el govern de l'Ayuso menteix, enganya i també ens espolia amb polítiques econòmiques discriminatòries a favor seu que cal aturar. I no només ells, els del govern central, també ho fan sense mascareta, perquè consoliden un finançament injust que provoca que el poble valencià, de fet, estiga infrafinançat i tinga una crònica infrainversió. Els números fan feredat. La història és testimoni, no ens volen poderosos, ens volen pobres, la qual cosa afecta greument al nostre estat del benestar.

Amb tot, no som ningú per l'ecosistema mediàtic establit a la Villa de Madrid. De vergonya, només vent de ponent càlid i sec, inclús per la TVE, la pública. Entretant, amb cinisme, donen ressò a tort i a dret, a Madrid, capital d'una distopia centrifugadora. Front aquest constant greuge i ultratge, hem de reivindicar la nostra pròpia utopia, per convertir el nostre territori valencià en una mena de Dinamarca del sud, banyada per la mediterrània. Hem demostrat que no necessitem a ningú per guanyar la batalla al coronavirus quan hem assumit la nostra consciència col·lectiva de ser poble. Què ningú us enganye. La utopia es farà realitat si tots i totes fem costat. No hem de consentir ser tutelats per ningú, sinó per nosaltres mateixos.

José Manuel Tarazona Jurado
Regidor d’Educació, SAIC i Transparència de l’Ajuntament de Sagunt