Creadores de la música

Escrito por Asun Moll i Castelló
Viernes, 18 Septiembre 2020 19:01

Amb gran satisfacció he llegit recentment un interessant reportatge sobre la iniciativa d’una jove de Sagunt, Sakira Ventura, que ha presentat un mapa interactiu sobre dones creadores de música de diferents països i diferents èpoques. Sakira és una jove docent, flautista i musicòloga que ha investigat al llarg de la història la vida de les compositores i intèrprets de música, la gran majoria d’elles desconegudes, desafortunadament. Una iniciativa oportuna, valenta i necessària que rescata del pou de l’oblit una sèrie de creadores que el masclisme cultural ha anat amuntegat en el transcurs dels segles.

Es tracta d’una notícia que em va sorprendre molt favorablement, la veritat, perquè l’estudi de la nostra musicòloga demostra que encara estem molt allunyats en el camí de la igualtat de gènere i les dones continuen sent les grans desconegudes en el món de l’art i la cultura, en este cas del món de la interpretació i la composició musical. Per estes contundents raons, voldria, primer que res, felicitar Sakira pel seu interessant treball.

Segons la informació, la musicòloga va començar a treballar durant el confinament en una selecció d’obres en una playlist de Spotify que posteriorment ha anat ampliant amb l’elaboració de biografies i enllaços a les seues composicions per a presentar una idea més completa sobre la vida i l’obra de les creadores. Fins al moment, ha aconseguit reunir 314 compositores que ens donen una mostra molt interessant del paper de les dones en la història de la música al món. I sobretot, el missatge que ens llança és que, més enllà dels tòpics que han envoltat a la dona, la història està plena de creadores que al llarg dels segles han sigut menystingudes perquè els homes han marcat la pauta social i cultural.

Ara cal que els gestors públics prenguem nota d’esta situació i comencem a programar i a fer difusió de l’obra de les dones creadores en els diferents àmbits i disciplines artístiques en la mesura de les nostres possibilitats, si més no amb el mateix tractament que reben els homes. Nosaltres, des de la regidoria de Cultura, Festes i Cultura Popular de Sagunt, sempre hem donat suport i així ho continuarem fent a les nostres creadores, com és el cas, per exemple, de les artistes locals o altres col·lectius que demanen la nostra ajuda. Hem de fer un gran esforç per a contribuir a la igualtat de gèneres en el món de la cultura. És urgent i necessari.

I per a finalitzar, m’agradaria tindre un record per a l’estimada Matilde Salvador. Una dona compromesa amb la nostra cultura i la nostra llengua que va ser una gran compositora en l’àmbit de la cançó i que va musicar poemes de Xavier Casp o Salvador Espriu, entre altres. A més d’altres composicions que són un orgull per a la nostra cultura i una referència per a totes les dones creadores.

Asun Moll i Castelló
Regidora de Cultura, Festes i Cultura Popular de l’Ajuntament de Sagunt

 

 

SUCESOS

SALUD