El civisme necessari i ciutadà

Escrito por Pepe Gil Alcamí
Viernes, 23 Septiembre 2016 13:38

La nostra ciutat compta amb molts recursos per tal de fer funcionar la seua autonomia diària: neteja, manteniment… La gestió tracta de donar major eficiència a estos aspectes, però si hi ha un element que no podem controlar des de la Corporació, eixe és el de la manca de civisme de molts dels nostres conciutadans.
 
No em negaran que, en alguna ocasió –si no pràcticament cada dia-, han estat testimoni de situacions com ara un amo o ama que no neteja els excrements del seu gos, un xiquet o xiqueta que es puja a un monument o trenca plantes a un parc, una persona que tira fem fóra dels contenidors, un descervellat o descervellada que maltracta el mobiliari urbà… Són estampes típiques del nostre dia a dia. I les consentim.
 
La funció de mantindre neta, ordenada i ben endreçada la nostra ciutat, ens correspon a tots i totes. Els serveis públics han d’assegurar una adequada posada a disposició dels recursos necessaris per tal de garantir-ho, però la ciutadania ha de ser responsable del seu comportament, de la seua actitud cap a allò que es comparteix, que és de tots i totes. No obstant, el panorama és descoratjador: els nostres espais públics estan infravalorats i són maltractats contínuament, per sistema i sense miraments.
 
No vull ni pensar que les persones que es dediquen a fer mal ús dels nostres carrers i places actuen de la mateixa manera a sa casa. No, ahi no gosen a malbaratar els seus diners, a desfer els seus propis mobles o a conviure amb la insalubritat causada per indisposició canina. Potser menyspreen els diners que són públics perquè no tenen consciència de l’esforç que suposa mantindre les taxes, no pujar impostos i continuar fent-se càrrec del manteniment i la neteja de la nostra ciutat.
 
No obstant, sí m’agradaria fer incidència en les persones que vertaderament mostren un comportament cívic: replegant els excrements dels seus gossos i netejant els orins amb aigua i lleixiu que porten en una botelleta mentre passegen, per exemple. Als ciutadans i ciutadanes que respecten els espais públics, els parcs, els carrers, la ciutat en el seu conjunt... Gràcies, perquè la vostra actitud demostra que es tracta d’una qüestió d’actitud i respecte.
 
Sempre es diu que actuar de manera coercitiva és poc recomanable, perquè no ajuda a les persones a entendre sinó que, únicament, fa que la por a la multa coarte actituds poc apropiades. Tanmateix, som civilitzats i l’educació és un factor clau que ens ha de fer entendre que tindre cura de la nostra ciutat és clau per tal de crear el clima que ens ajude a fer de Sagunt un espai on gaudir, compartir i créixer. Som història, cultura i vanguàrdia, no podem continuar sent brutícia, necedat i incivisme.
 
Pepe Gil Alcamí
Regidor de Manteniment de l’Ajuntament de Sagunt

 

 

SUCESOS

SALUD