Imprimir esta página

La cisterna nova d'Estivella

Escrito por Lluís Mesa i Reig
Viernes, 12 Junio 2015 16:40

Els investigadors i les investigadores locals passen una gran part del seu temps cridant l’atenció per les mancances, deterioraments o despreocupacions patrimonials. Els cronistes, situats més prop del poder municipal, indiquem tot allò que els polítics no saben o no volen vore.  En moltes ocasions les indicacions, els informes o les converses educades amb alcaldes i regidors queden en no res. Sembla que atenen les indicacions però realment tot acaba en un calaix de sastre del quan ja no ixen mai més. Per eixa raó, quan sembla que les demandes són ateses, també cal ser coherents i agrair les iniciatives. No sols s’ha d’estar per escriure crítiques o declarar que novament no han estat atesos els projectes.

Un bon exemple d’eixa realitat és el cas de la Cisterna Nova d’Estivella. Una gran bassa subterrània finançada el 1854 pel poble amb la intenció d’abastir-se d’aigua. Un element que sols té com a part visible una caseta des d’on s’arriba a les aixetes per on s’omplien d’aigua les marraixes o els cànters. Fins ara no es pot tindre una lectura completa, ja que no és possible accedir a l’estructura de la bassa ni entendre el funcionament d’eixe cicle hidràulic. Des de fa molts anys es va demanar a l’Ajuntament la recuperació de la part subterrània de la cisterna. Especialment a partir de 1998, quan es comprovà que les condicions d’esta eren bones. Consta que la Corporació va fer gestions per recuperar-la i adaptar-la com a espai museístic. Però els entrebancs sorgits per les exigències legislatives feren complexa la seua viabilitat. Eixa és la realitat per la qual es demanà a l’Ajuntament la recuperació d’este lloc almenys com a espai visitable.

En iniciar-se la legislatura que ara acaba, el cronista va plantejar la necessitat de recuperar un lloc perdut i desconegut per gran part de la ciutadania. No era una iniciativa massa complexa. Sols es tractava d’ampliar un accés per permetre el pas i una dotació per a afegir il·luminació artificial. Ara per fi es veuen els resultats. La corporació va optar per subvencionar eixa idea a través dels plans provincials de la Diputació de València. Hui s’ha anunciat que hi ha dotació pressupostària. Finalment es descobrirà una part amagada del patrimoni. Així que és moment d’agrair que s’haja subvencionat la iniciativa. És temps de felicitar la corporació per haver considerat el projecte. La màxima autoritat municipal ha demostrat en quatre anys una bona receptivitat dels projectes del cronista. Una actitud del tot positiva per al poble ja que vorà  com arriba a bon port una bona iniciativa.   

D’esta lliçó es pot dependre que els polítics locals han d’escoltar i prestar atenció als cronistes i investigadors. La col·laboració mutua sempre porta a bones solucions per a la ciutadania. Confiem que, en este temps nou que comença per a la comarca, s’entenga que la figura del cronista i investigador resulta del tot positiva. No és una institució figurativa i caduca. Arriba fins a on el poder polític no pot fer-ho. Planteja tot allò que ha contemplat amb la sensibilitat que li proporciona l’estudi i el coneixement. A hores d’ara la recuperació d’una cisterna d’Estivella és notícia. Esperem que esdeveniments com estos, amb la col·laboració de corporacions i cronistes, siguen cada dia més reals.

Lluís Mesa i Reig
Cronista Oficial d’Estivella