La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport va autoritzar per al curs 2019/2020 una unitat específica d’educació especial en un centre ordinari de Secundària al nostre municipi. Va ser l’IES María Moliner on es va habilitar aquesta unitat per a facilitar la inclusió de l’alumnat que requereix una resposta especialitzada, intensiva i personalitzada de manera permanent.
Des de la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Sagunt i el Consell Escolar Municipal es va treballar i va sol·licitar a la Conselleria dita unitat específica, la qual i previ estudi sobre la seua necessitat i idoneïtat, va habilitar-la i va dotar de recursos a un centre de Secundària de la nostra localitat. Es va donar continuïtat a les aules UECIL de Primària i a l’escolarització en Secundària d’alumnat que requereix necessitats específiques de suport educatiu en una unitat ESO. Un assoliment del qual em sent molt satisfet com a regidor d’Educació.
Aquesta Unitat Específica va cobrir-se amb dos mestres de Pedagogia terapèutica i un d’Educació Especial, els quals, juntament amb la comunitat escolar del María Moliner, estan desenvolupant un projecte integrador de normalització i inclusió educativa que vetla per la no discriminació i la igualtat efectiva de l’alumnat. Un treball diari i constant que s’ha de fer valdre, sens dubte.
Un dels últims projectes d’aprenentatge i servei realitzats per ells i per elles, per l’Aula Oberta del María Moliner, ha estat la campanya de recollida d’aliments per a persones vulnerables durant l’últim trimestre, just abans de Nadal, en la qual han recollit 1.500 quilos d’aliments que han donat al Centre Solidari d’Aliments de Sagunt. Un projecte solidari excel·lent, en moments tan complicats com els que estem vivint, que ha enriquit el seu procés d’aprenentatge i adquisició d’habilitats socials. Les xiquetes i xiquets de l’Aula Oberta del María Moliner són un exemple de participació en projectes socials i mitjançant la seua contribució a aquesta iniciativa ens ensenyen valors que ells ja han treballat, com l’empatia, la solidaritat o la cooperació, i que tan necessaris són avui dia.
En altres centres educatius, tant ordinaris com centres d’educació especial on treballen extraordinaris professionals de la nostra localitat, també fan servir projectes excel·lents que atenen la inclusió, l’equitat educativa i l’atenció a la diversitat que han rebut reconeixements públics per la seua labor com el projecte conjunt de l’Aula Oberta de l’IES Jaume I amb el CEE Sant Cristòfol.
Per cert, el nostre compromís amb el CEE Sant Cristòfol continua avançant a través del Pla EDIFICANT. Està actualment en licitació per part de l’Ajuntament i l’obra ha d’executar-se pròximament amb un pressupost de 885.678 euros que s’invertiran per a millorar les seues condicions d’accessibilitat, seguretat i afavorirà les propostes educatives del centre.
M’agradaria denunciar en aquest punt, les mentides del Partit Popular i altres mitjans i partits del seu entorn ideològic, que han abocat últimament, de manera reiterada, falsedats sobre l’atenció a la diversitat i la inclusió educativa, mitjançant una manipulació injusta de la nova llei educativa LOMLOE, sobretot, tot el que té a veure amb el marc normatiu general que tracta de les polítiques educatives inclusives establides en aquesta Llei Orgànica. Una norma legislativa que cal dir que Compromís va votar a favor, encara que no és la llei que més ens haguera agradat. No obstant això, era peremptori derogar lleis com la LOMQUE, creades pel Partit Popular, que eren profundament discriminatòries i segregadores de l’alumnat.
La veritat és que la reacció d’aquests sectors conservadors demostra, una vegada més, la seua descaradura en atacar amb missatges falsos les noves lleis educatives com la LOMLOE, que estableixen propostes per a atendre la integració de l’alumnat amb necessitats educatives especials en centres ordinaris i possibilita que aquests xiquets i xiquetes compten amb recursos necessaris per a una educació integral en condicions d’igualtat, com proposen les directrius d’entitats educatives i governamentals de la Unió Europea.
És a dir, el que es tracta amb la nova Llei orgànica d’Educació és potenciar la integració de manera normalitzada en centres ordinaris, amb recursos adequats i, d’altra banda, mantindre els centres d’educació especial perquè funcionen com a centres de referència i suport. Per descomptat, això suposa una transferència d’alumnat a centres ordinaris des de centres d’educació especial. Potser és aquest el problema per als lobbies educatius conservadors, ja que la integració d’alumne amb necessitats educatives especials en centres ordinaris trenca amb l’esquema classista i elitista de la dreta en matèria educativa, ja que democratitza l’educació i la fa més inclusiva.
Això demostra, una vegada més, que la dreta ideològica del nostre país i de l’estat espanyol pretén mantindre una escola segregadora i classista i, el que és més greu, amb diners públics; sense importar-los molt la inclusió en l’àmbit educatiu. Una mostra d’això és la imposició de la derogada LOMQUE. Que no vinguen ara amb històries.
Enfront d’això, amb la col·laboració, en la mesura que siga possible, de l’Ajuntament de Sagunt amb diferents projectes, des de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport s’està desenvolupament un model inclusiu en el sistema educatiu valencià per a fer efectius els principis d’equitat i igualtat d’oportunitats en l’accés, participació, permanència i progrés de tot l’alumnat. Es pretén aconseguir que els centres docents es constituïsquen en elements dinamitzadors de la transformació social cap a la igualtat i la plena inclusió de totes les persones, especialment d’aquelles que es troben en situació de major vulnerabilitat i en risc d’exclusió.
Aquesta setmana s’ha avançat amb el nou model d’atenció inclusiva que amplia el personal orientador i l’integra en els centres educatius. Queda molta feina per fer, cert. Venim d’un silenci i de l’endarreriment en matèria d’inclusió, causada per la LOMQUE, però això no ha d’impedir el fet de continuar construint inclusivitat a les aules i es necessiten recursos adequats que han de continuar cobrint-se.
José Manuel Tarazona Jurado
Regidor d’Educació, SAIC i Transparència de l’Ajuntament de Sagunt
Si le ha interesado esta información, puede unirse a nuestro canal de Telegram y recibirá todas las noticias que publicamos para el Camp de Morvedre. Síganos en https://t.me/eleco1986