La pandèmia de grip de 1918, també coneguda com a grip espanyola, va ser una pandèmia de grip (malaltia infecciosa viral) particularment severa, que va causar la mort d'entre 50 i 100 milions de persones a tot el món durant els anys 1918 i 1919. Mentre que la pandèmia de pesta negra que va tenir lloc en el segle XIV va matar més de 25 milions de persones en 5 anys, la grip de 1918-1919 va matar la mateixa o major quantitat d'individus en poc més d'11 mesos. Es calcula que infectà un terç de la població mundial i que tingué un índex de letalitat general superior al 2,5%, altíssim si es compara amb el 0,1% produït per altres pandèmies gripals.
Fou causada per una soca d'Influenzavirus A, subtipus H1N1, inusualment virulenta. Es creu que el virus es va originar a conseqüència de diversos fenòmens de recombinació entre virus humans, porcins i aviars ocorreguts durant els anys previs a la pandèmia.
Però que passava en Sagunt en eixa época. Al febrer de 1918 un submarí alemany va torpedinar, enfront de les costes saguntines, al vaixell de càrrega italià Ducca di Genova obligant-lo a embarrancar en el Port. Anava carregat amb farina, mantes i material de guerra.
Durant les guerres mundials les nostres aigües van ser escenari de trobades entre submarins i vaixells amb el resultat, quasi sempre, de l'enfonsament d'aquests últims. Un dels naufragis bèl·lics va tindre lloc en aigües de Sagunt.
Malgrat la neutralitat espanyola en les dues guerres mundials, el Mediterrani espanyol comptava amb la contínua navegació de vaixells que, generalment des de França o Itàlia es dirigien al nord d'Àfrica per a avituallament de les tropes assentades per allí encara que habitualment es camuflaven com a vaixells mercants civils. En altres ocasions la navegació era sincerament civil i es limitava al transport de passatge o mercaderies com feia el nostre vaixell, el Duca di Genova quan va ser torpedinat i afonat per un submarí alemany.
El Duca di Genova era un vaixell de 7893 tones, botat en 1907 que inicialment feia la línia de Gènova a Sud-amèrica i després a Centreamèrica com a vaixell de transport de passatge per a la Cia La Veloce. En esclatar la primera guerra mundial va partir de Gènova un 26 de setembre i es va dirigir a Nova York per a col·laborar en la repatriació de ciutadans nord-americans que havien quedat encallats a Europa. Posteriorment reprendria el servei a Sud-amèrica arribant a fer 5 viatges a Buenos Aires per a més tard ser utilitzat com a embarcació de transport de tropes italianes.
Però el 6 de febrer de 1918 i quan navegava enfront de les costes de Sagunt, prop del cap de Canet va ser torpedinat per un submarí alemany explotant immediatament la sala de màquines i condemnant al vaixell a una mort segura. De les 148 persones que hi havia en el seu interior només va caldre lamentar la mort de 5 homes que al principi van estar desapareguts i finalment retornats a les platges per la mar.
En l'actualitat el Duca di Genova reposa a -35mts i, encara que no és un busseig freqüentat ni conegut per la majoria dels bussejadors desperta, com tots els derelictes, la insaciable set d'aventura que acompanya les nostres incursions a les profunditats de la història.
En 1918 era alcalde de la ciutat Miguel García Aparicio.
El 9 de desembre de 1919 es fundava en el Port de Sagunt l'Associació Sporting Club, que després rebria la denominació de C.D. Acero.
En 1920 habitaven Sagunt 10.417 persones. En els anys 20 el camí que unia els dos nuclis de població, ciutat i port, era conegut com del Anohuer que s'havia urbanitzat però sense perdre el seu antic traçat.
En 1920 el Port de Sagunt tenia 1.875 habitants de fet, que ocupaven un total de 452 edificis. El trasllat entre tots dos nuclis de població es realitzava amb bicicleta, i fins i tot era freqüent fer-ho a peu.
El tren miner a penes era utilitzat, sorgint prompte la necessitat de crear un servei regular d'autobusos. que unira les dues poblacions.
Albert Llueca i Juesas
President de l’Arxiu Camp de Morvedre
Si le ha interesado esta información, puede unirse a nuestro canal de Telegram y recibirá todas las noticias que publicamos para el Camp de Morvedre. Síganos en https://t.me/eleco1986